Tervetuloa lukemaan blogeja Erityisestä sisaruudesta!

Haluatko kertoa oman tarinasi?

Jos haluat jättää ehdotuksen blogi-kirjoitukseksi, ole yhteydessä sanna.kalmari@rinnekoti.fi


Kaikki blogit

Sisarukset eivät kaipaa erityiskohtelua, vaan haluavat tulla kohdatuiksi arjen pienissä hetkissä

Kirjoittanut: Laura Hermikoski & Heidi Koffert 16.3.2017

Fysioterapeuttiopiskelijat pohtivat lopputyössään, että tarvitaanko sisarusten huomioimiseen ylimääräistä aikaa vai voisiko se olla luonnollinen osa fysioterapiaa?

​Hoivaa ja hyviä hetkiä - lapsuus erityissisaruksen rinnalla

Kirjoittanut: Pirjo Tuiskunen 8.3.2017

Erityislapsen sisaruksena kasvanut voi kokea olevansa etuoikeutettu. Tutkittavat korostivat sisaruksen tärkeyttä elämässään ja kertoivat oppineensa sisarukselta tärkeitä elämäntaitoja. Vastavuoroisesti monet heistä näkivät itsensä, opettajana, huolehtijana tai esimerkkinä vammaiselle sisarukselleen.

​Minun tarinani

Kirjoittanut: Anonyymi kirjoitus 26.1.2017

"Muistan sen päivän kuin eilisen. Päivän, jolloin kaikki muuttui. Päivän, jolloin minun piti kasvaa isoksi ja vahvaksi, aikuiseksi. Oli toukokuun alku. Olin 13-vuotias kuutosluokkalainen." Kyyneleet silmiin nostattava tarina siitä, miten nuoren naisen elämä muuttui, kun sekä äiti että pikkusisko sairastuivat syöpään

​Minä ja kehitysvammainen sisarukseni osa 3/3

Kirjoittanut: Esa Lahtomaa 19.12.2016

Kehitysvammaisuus on osa niiden ihmisten elämää, kenelle se on suotu. On siitä sitten kuinka paljon haittaa tai hyötyä. Kaikissa ihmissuhteissa on hyvät ja huonot puolensa ja suurimman osan asioista kanssa oppii kyllä elämään. Suurin vaikuttaja varmastikin kaikkiin sisarsuhteisiin on vanhempien lähestymistapa ja meillä se oli aina ymmärtäväinen, rakastavainen ja lämmin, niistä sai hyvät lähtökohdat jatkaa.

Sisarusrakkautta

Kirjoittanut: Mika Ahonen 7.12.2016

- Minulla on neljä lasta, Aada, Jonne, Amanda ja Matias. Nuorin lapseni Matias on erityislapsi. Minun sydämessä minulla on neljä erityistä lasta. Näin kirjoittaa "maailman onnellisin isä" Erityinen sisaruus -blogissa.

Minä ja kehitysvammainen sisarukseni osa 2/3

Kirjoittanut: Esa Lahtomaa 1.12.2016

Miltä erityinen sisaruus tuntuu eri-ikäisenä? Miten ajatukset muuttuvat elämänpolulla? Miten aikuistuneet sisarukset tänä päivänä näkevät elämänsä lapsuuden perheessään?

Kerro se sarjakuvin - piirtämistä ja fiilistelyä sisaruudesta

Kirjoittanut: Milla Bergman 24.11.2016

Erityisiä sisaruksia kerääntyi piirtämään sarjispajaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan: ilonaiheita, huolia, unelmia ja kompastumisia. Pajan aiheena oli yhdenvertaisuus. Sarjikset puhukoot puolestaan, miten sisarukset yhdenvertaisuusteemaa käsittelivät.

Minä ja kehitysvammainen sisarukseni osa 1/3

Kirjoittanut: Esa Lahtomaa 15.11.2016

Erään jo aikuisen sisaruksen tarina: Lapsuuteni oli mitä onnellisin, mutta muistan, että siskoni kasvaessa ja itseni kasvaessa koululaisena, tunsin välillä häpeää siitä, että siskoni on kehitysvammainen. Tiedän, että minulla ja siskollani tulee aina olemaan se vahva yhteys, mikä ei kaikilla sisaruksilla ole.

Minun erityinen sisaruuteni - sisaruus kokemuksena

Kirjoittanut: Milla Bergman 10.11.2016

Sisaruus on aina erityistä. Se on hyvin henkilökohtainen, yksilöllinen ja subjektiivinen asia. Ei voida sanoa, että erityinen sisaruus olisi tai tulisi olla tietynlaista. Kun yritämme kuvata ihmisten kokemuksia, joudumme kysymyksen eteen, mitä kokemus ylipäätään on. Tai miten ihmeessä voimme kuvata tai yrittää ymmärtää toisten ihmisten kokemuksia? Onko kokemus yksilöllistä vai yhteisöllistä?

Pohjoismaista näkökulmaa erityisen sisaruuteen – 4th Nordic Conference on Rare Diseases 19.-20.9.2016 Kööpenhaminassa

Kirjoittanut: Milla Bergman 23.9.2016

Terveisiä Kööpenhamista! 4th Nordic Conference on Rare Diseases -konferenssissä oli erityinen sisaruus vahvasti esillä.

Terveiden sisarusten ääntä esille

Kirjoittanut: Milla Bergman 13.9.2016

Terve sisarus on stressaantunut sisaruksensa sairastamisesta siinä missä muutkin perheenjäsenet. Kuitenkin on todennäköistä, että sisarus saa aikaisempaa vähemmän tukea, huomiota ja läheisyyttä. Miten sisarukset itse ovat kuvanneet tämän vaikuttaneen ja mitä tukea he toivovat läheisiltään?

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sylva-lehdessä 3/2016.

Erityisen sisaruksen halpa Zorro-naamio

Kirjoittanut: Milla Bergman 31.8.2016

”Olen antanut anteeksi vanhemmilleni sen, etteivät he huomioineet minua sisaruksen sairastaessa. He ovat onnistuneet hyvittämään sen, että sain silloin vähemmän huomiota."

Arjen sujuvuus sisarusten näkökulmasta

Kirjoittanut: Milla Bergman 17.8.2016

Erityislapsi perheessä haastaa usein arjen sujuvuuden ainakin joksikin aikaa. Toimiva arki on kuitenkin turvakehto lapsille. Kun lapset huomaavat arjen jatkuvan turvallisena, he uskaltavat luottaa tulevaisuuteen.

"Äiti ja iskä ovat tärkeitä, koska pitävät minusta huolta"

kirjoittanut: Milla Bergman 2.7.2016

Missä erityislasten sisarukset kokevat vanhempiensa onnistuneen? Kysyimme tätä 20 lapselta ja pyysimme heidät muuttamaan onnistumiset ohjeiksi kaikille vanhemmille.

Harvinaisten erityistä sisaruutta

Kirjoittanut: Pia Henttonen 2.6.2016

Kehitysvammaisten Tukiliiton perhetapaamiset kokoavat viikonlopuksi yhteen perheitä, joiden lapsella on harvinainen kehitysvammadiagnoosi. Pari viikkoa sitten perhetapaamisessa vanhemmat keskustelivat erityisestä sisaruudesta. Vanhemmat pohtivat, miten perheen vammattomat sisarukset ovat kokeneet yhden sisaruksen erityisyyden.

​Arkimuistoja

Kirjoittanut: Milla Bergman 24.5.2016

Muistot ovat meille kaikille tärkeitä. Tärkeimpiä niistä me kannamme sydämessämme. Tämän kertaisessa blogissa on erityislasten sisarusten arkimuistoja runojen ja piirustusten muodossa.

​Erityinen vai tavallisen monimuotoinen sisaruus?

Kirjoittanut: Linda Laatikainen 9.5.2016

”Erityinen” on ehdottomasti osuvampi sana kuin ”erikoinen” tai ”erilainen”. Pyyntöni kaikille sisarruksille on, että viettäkää entistä enemmän yhteistä aikaa puistoissa, ravintoloissa, teattereissa ja muussa elämän melskeessä. Vain sillä tavalla erityisestä tulee tavallisen monimuotoinen ja yhteiskuntamme on täynnä sateenkaaria.

Opiskelijoiden Sisaruus-posterit

Kirjoittanut: Milla Bergman 2.5.2016

Laurean opiskelijat valmistivat yhteistyössä Erityinen sisaruus – projektin kanssa kaksi posteria. Posterit esiteltiin Tikkurilan Laureassa 29.4.2016 Hyvän mielen seminaarissa. Seminaarissa kuultiin mm. Aira Samulinin kertomana, minkälaista on ollut olla eri vuosikymmeninä mielenterveysongelmista kärsivän henkilön omainen.

​​Lasten ja nuorten tekemiä videoita erityisestä sisaruudesta

Kirjoittanut: Milla Bergman 25.4.2016

Elokuvien tekeminen on keino tuoda nuorten ääni esille siitä, miten he kokevat elämänsä erityislapsen sisaruksena.

10.4. vietetään Sisarusten päivää

Kirjoittanut: Milla Bergman 5.4.2016

Sisarusten päivä on tapa kunnioittaa sisarusten erityistä sidettä. Alun perin päivän on lanseerannut yhdysvaltalainen Claudia Evart menetettyään molemmat sisaruksensa onnettomuuksissa varhaisessa iässä. Claudia halusi muistuttaa sisarusten merkityksestä; niin elävien sisarusten merkityksestä kuin niidenkin, jotka eivät enää ole keskuudessamme.

Sisaruksia näkyväksi

Kirjoittanut: Katri Lehmuskoski 1.4.2016

Sisarusten vertaistapaamisten ilmapiirissä on aistittavissa sellaista erilaista yhtenäisyyttä, ymmärrystä ja hyväksyntää: tunnetta siitä, että noi toiset tietää, millaista mulla on. Joku uskaltaa ehkä ensi kerran kertoa uusille kavereille, että oma sisarus on vähän erityinen.

Näkymätön lapsi

Kirjoittanut: Milla Bergman 18.3.2016

Muuttuivatko terveet sisarukset olosuhteiden pakosta ja äidin riittämättömyyden takia näkymättömiksi?

Sisarusten kokema turvallisuuden tunne

Kirjoittanut: Milla Bergman 10.3.2016

Sisaruksen sairaus tai kuolemanpelko perheessä vaikuttaa lapsen perusturvallisuuteen. "Sitä ajattelee lapsena, että paha tapahtuu muille. Kun se tapahtuukin omassa perheessä, on kuin keijumaailma murtuisi."

Kaunotar ja hirviö

Kirjoittanut: Milla Bergman 2.3.2016

Olin syntynyt hänen reviirillensä, tullut varastamaan hänelle kuuluvan äitimme rakkauden ja hän halusi minun tuntevan sen nahoissani. Enkä minä kannellut vanhemmilleni, vasta 30 vuotta myöhemmin äitimme sai tietää mitä hänen selkänsä takana oli tapahtunut.

Kirjoitus on erään sisaruksen tarina. Tarina erityisen sisaruuden aikamatkasta ja siihen liittyvästä tunteiden vuoristoradasta. Tällä kertaa blogi julkaistaan nimettömänä.

Taide tulkitsee sisaruutta

Kirjoittanut: Milla Bergman 19.2.2016

Erityinen sisaruus – projekti tuo sisarusten äänen esille eri tavoin. Tässä blogissa kerrotaan, miten projektin kuvitukset saivat alkunsa. Huhtikuun 10. päivä vietetään kansainvälistä Sisarusten päivää. Silloin on luvassa lisää taidetta: sisarusten keskusteluista tehtyjä biisejä sekä sisaruslasten itse tekemä video.

Sisaruuden aikamatka

Kirjoittanut Timo Rautiainen 15.2.2016

Palaan tässä tarinassani yli 40-vuotta taaksepäin siihen hetkeen, kun minusta tuli erityisen veli. En vielä silloin pystynyt ymmärtämään mitä kaikkea se tuo tullessaan, joistakin asioista pystyin haaveilemaan ja unelmoimaan, mutta vuodet ja vuosikymmenet ovat antaneet paljon uutta ja myös haastaneet minua omassa sisarussuhteessani.

Aikuisuuden kynnyksellä

Kirjoittanut: Pia Henttonen 8.2.2016

Sisaruksen koskettava kuvaus erilaisuuden ymmärtämisestä: "Keskellä ruuanlaittoa, kattila kädessä oivalsin pelottavan asian: Siskoni on kehitysvammainen eikä hän ikinä aikuistu!"

Mistä Erityinen sisaruus -projekti sai alkunsa?

Kirjoittanut: Kristina Franck 2.2.2016

Mistä Erityinen sisaruus -projekti sai oikein alkunsa? Olen Kristina Franck ja minua on joskus tituleerattu tämän projektin ”äidiksi”, joten haluan kertoa vähän historiaa projektin takaa.

Avoin ja turvallinen ilmapiiri auttaa

Kirjoittanut: Milla Bergman 28.1.2016

Miten olla hyvä vanhempi kaiken kaaoksen keskellä, kun yksi tai useampi lapsista sairastaa? Miten huomioida terveitä sisaruksia tarpeeksi? Avoin ja rehellinen keskustelu ongelmista ja tunteista auttavat.

Tervetuloa Erityinen sisaruus -blogin pariin!

Kirjoittanut: Milla Bergman 21.1.2016

Ensimmäisessä blogissa projektivastaava kertoo projektista, sen taustoista sekä siitä, miksi juuri hän tekee työtä sisarusten parissa.