Kirjoittanut: Pirja Kiema 29.8.2017

Kun pupusisko sairastui -kirja syntyi tarpeesta

Tyttäreni sairastuttua vakavasti 5-vuotiaana, etsin kirjastosta lastenkirjaa, joka olisi sopinut tilanteeseemme.


Koin suurta avuttomuutta ja voimattomuutta auttaa terveitä sisaruksia käsittelemään muuttunutta elämäntilannetta.

Koin suurta avuttomuutta ja voimattomuutta auttaa terveitä sisaruksia käsittelemään muuttunutta elämäntilannetta "turvallisen ja tutun maailman” romahdettua. En millään riittänyt kaikille lapsilleni enkä oman huolen takia siihen pystynytkään.


Rutiininomaisesti tuli tuolloin hoidettua muut lapset.

Ennen sairastumista luin paljon lapsilleni, pelasin ja olin läsnä. Nuorimmainen oli tuolloin vasta yksi ja vanhin kahdeksan. Kesti melkein kuukausi ennen kuin saatiin selville, mikä 5-vuotiasta vaivasi, ja koko ajan hän meni huonompaan kuntoon. Rutiininomaisesti tuli tuolloin hoidettua muut lapset. Energia ei riittänyt läsnäoloon vaan huolestuin siitä tietenkin lisää, kun tiesin, että lapset peilaavat minusta tilanteen vakavuutta.


Päädyin kirjoittamaan lapsilleni runon muodossa pupuista, jotka sanoittavat vaikeitakin tuntemuksia.


Olen iloinen, että runot ovat nyt kirjan muodossa avuksi muillekin perheille, jotka elävät samankaltaista tilannetta. Tea Ikosen tekemät ilmeikkäät kuvat auttavat ihan pieniäkin lapsia samaistumaan pupuihin.


Kirjassa naapurit tulevat apuun. Oikeasti meillä ei ollut aluksi tukiverkkoa juurikaan ympärillä, sukulaiset asuivat kaukana ja tilanteista vain selviytyi toiseen.


Kannattaa ehdottomasti pyytää apua eikä luulla, että itse riittää kaikkialle.

Jälkeenpäin olen kiitollinen kaikista naapureista, pienistäkin jutuista. Koska sairaala-aika venyi useammaksi vuodeksi ärhäkän neuroblastooman takia, naapurit/ ystävät auttoivat ihanissa arjen asioissa. Yksi naapuri opetti yhden sisaruksen ajamaan pyörällä, toinen kuljetti kyydissään treeneihin ja takaisin, yksi otti mukaan hiihtämään ja lopulta tuttu otti hoitoon nuorimmaiset lapset ja vei kerhoon myös, jotta itse pääsin enemmän sairaalalle.


Toivon jokaiselle perheelle lisäkäsiä, naapureita, ystäviä, sukulaisia ja erityisesti niitä ihmisiä, jotka näkevät ja huomioivat terveet sisarukset!


Pirja


Lue tai tilaa kirja

Voit lukea kirjan pdf-versiona tai tilata painetun kappaleen itsellesi maksutta täältä.


Jaa tämä sivu


Ladataan keskustelua