Kirjoittanut: Milla Bergman 19.2.2016

Taide tulkitsee sisaruutta

Kuten sisaruus on kaikille henkilökohtainen aihe, niin on taidekin. Taide jättää tulkinnan ja kokemuksellisuuden varaa. Taidekokemukset tukevat ihmisen luontaista mielikuvitusmaailmaa, jossa kaikki on mahdollista.

Erityinen sisaruus – projekti tuo sisarusten äänen esille eri tavoin. Tässä blogissa kerrotaan minkälaista taidetta on luvassa ja miten projektin kuvitukset saivat alkunsa.

Sisarusten oma video ja erityisestä sisaruudesta kertovat biisit

Huhtikuun 10. päivä vietetään kansainvälistä Sisarusten päivää. Silloin projektin lahjana Suomen erityisille sisaruksille julkaistaan sisaruslasten itse tekemä video sekä ensimmäinen julkaisu sisarusten tarinoiden pohjalta tehdystä musiikillisesta kokonaisuudesta. Biisejä on luvassa yhteensä neljä kappaletta ja kaikkien niiden tekstit pohjautuvat sisarusten haastatteluihin.

Lasten tekemässä videossa teemoina ovat mm. sisarusten kaverisuhteet, sisarusriita ja vanhempien vastustaminen yhdessä. Ennen kaikkea videosta nousee esille, miten sisarukset kavereineen keksivät ratkaisun siihen, miten vammainenkin lapsi pääsee osallistumaan leikkiin.

Ensimmäinen biisi kertoo sisarusten tarinan siitä, miten lapsi ajattelee pahan tapahtuvan jollekin muulle kuin itselle. Kun se kuitenkin osuukin omalle kohdalle sisaruksen sairastuessa äkillisesti ja elämän sitä myötä muuttuessa, on se kuin keijumaailma murtuisi.

Projektin kuvitukset on tehnyt Ilona Partanen

Ilona Partanen on tehnyt kuvat Erityinen sisaruus – projektille. Ilonan kuvitukset ilmentävät erityistä sisaruutta värikkään lämminhenkisesti, ja niissä tulee vahvasti esille yhdessäolo ja toisen tukeminen.

Ihastuin Ilona Partasen kuvituksiin ”Leivotaan ihminen” – kirjassa, josta sain idean pyytää häntä kuvittamaan myös Erityinen sisaruus – projektin materiaalit. Ilona suostui ja istuimme hänen kanssaan alas ja keskustelimme erityisestä sisaruudesta.

Pyysin kuvituksia neljästä eri teemasta. Teemat määräytyivät projektin yhteistyökumppaneiden mukaan. Kaikki kumppanit ovat tehneet pitkään työtä sisaruuden parissa: Kehitysvammaisten Tukiliitto ry vammaisten, Sylva ry syöpään sairastuneiden, Rinnekoti-Säätiön Norio-keskus perinnöllisten ja harvinaisten sairauksia sairastavien sekä TATU ry onnettomuuksissa vammautuneiden sisarusten parissa.

Minä täysin epätaiteellisena ihmisenä lokeroin kirjallisuushakujeni tulokset ja pyysin Ilonaa muokkaamaan ne taiteeksi. Ilona perehtyi aiheeseen ja tuloksena syntyivät seuraavat kuvitukset, joita taiteilija itse on kuvannut seuraavasti:

Kuva 1

Teema vammaisuus. Lähestymistapa on Down-nuoren kautta, joka hyppää lätäkön yli veljiensä tukemana. Nuoren mekko tai paita säteilee kuvituksessa kuin aurinko.

Kuva 2

Teema syöpä. Nuoremmat sisarukset, joista toinen on kalju ja selkeästi vähän reppana. Takana on vanhempi sisarus, joka halaa ja lohduttaa rakastavasti.

Kuva 3

Teema perinnöllisyys: Vanhemmat sisarukset, joiden kädet menevät ristiin ja puhuvat ikään kuin toisilleen puhelimessa. Puhelimen lanka tulee muistuttamaan dna:n kaksoiskierrettä. Toinen siskoista on raskaana ja tuumaileva ilme naamalla. Naisten pään päällä ajatuskupla, johon kumpikin nostaa kromosomeja.

Kuva 4

Teema tapaturma. Kouluikäiset veljekset, joista toinen on pyörätuolissa. Ajattelin, että fyysinen vamma on helpompi kuvittaa tähän teemaan, että erottuu selkeästi muista. Pojat rullaavat ja heittävät ylävitoset toisilleen.

Ilonan kuvituksista voi lukea lisää: http://napa-agency.fi/ilona-partanen-kuvitti-erity...

Milla


Ladataan keskustelua